We zien al jaren dat de bevolking van Drenthe vergrijst en ontgroend. Toch slagen veel gemeenten er nog steeds in om hun inwonertal te laten stijgen. Omdat het aantal inwoners van Nederland nog steeds stijgt en de randstad meer en meer vol raakt zijn er kansen om mensen te verleiden naar Drenthe te komen. Daarvoor is wel een (zeer) goed vestigingsklimaat nodig.
Het is belangrijk dat Drenthe voor elk wat wils biedt. Drenthe moet levensloopbestendig zijn. Dus goede voorzieningen voor starters, jonge ouders, scholieren en studenten, bedrijven en werknemers (in alle leeftijden) en tenslotte ook voor hen die van een goede oude dag willen genieten. Bij die voorzieningen horen ook woningen. De komende jaren zal de vraag naar woningen veranderen. Huishoudens zullen kleiner worden en wie zorgbehoevend is zal langer thuis blijven wonen. Dat betekent dat er veel verbouw, ombouw, maar ook nieuwbouw nodig zal zijn. Waar dat niet binnen de bestaande grenzen van dorpen en steden kan, mag het daar buiten.
Het bouwen van woningen is een taak van woningcorporaties, niet van de provincie. De afgelopen jaren hebben we echter kunnen zien dat, omdat corporaties verhuurdersheffing moeten betalen aan het rijk, er minder gebouwd wordt dan noodzakelijk is. Wanneer de woningbouw niet voldoende is om de inwoners van Drenthe goed te kunnen huisvesten, dan vinden wij dat de provincie de corporaties (en gemeenten) mag ondersteunen.
Momenteel wordt in veel recreatiewoningen permanent gewoond. Dat is een situatie die in de loop van de jaren, onder andere door gedoogregelingen, mede door de overheid veroorzaakt is. Op veel parken zijn zelfs zoveel recreatiewoningen permanent bewoond, dat er eigenlijk geen sprake meer is van een recreatiepark, maar eerder van een wijk of dorpje. Per park zal moeten worden gekeken wat er moet gebeuren. Daarbij is wat de bewoners in meerderheid vinden voor ons het meest bepalend. Sowieso vinden wij dat mensen die nu (gedoogd) permanent wonen in een recreatiewoning niet zomaar uit hun huis gezet kunnen worden.
Als gevolg van falend kabinetsbeleid (marktwerking in de zorg) komen steeds meer ziekenhuizen in financiele problemen. Zorgverzekeraars benaderen de zorg teveel als een bedrijf met een verdienmodel, waardoor goede zorg ondergeschikt wordt aan zakelijke belangen. De provincie heeft, samen met gemeenten, een grote taak in het behartigen van de belangen van de inwoners van Drenthe. Dus ook als het gaat om goede ziekenhuizen op een acceptabele afstand. Wat ons betreft zijn daarbij financieel vooral het rijk en de zorgverzekeraars aan zet.
Het vertrouwen in het rijk en de NAM, als het gaat over gaswinning, is de laatste jaren terecht sterk gedaald. Te vaak is het vertrouwen van de inwoners van de gaswingebieden beschaamd. De gaswinning (bestaand en nieuw) zal alleen door kunnen gaan wanneer er goede waarborgen komen voor de veiligheid (aardbevingen), en wanneer er goede schaderegelingen komen.
De integratie van asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) is bij uitstek een taak voor het rijk en de gemeenten. Wel is het belangrijk dat de provincie mee kan praten over hoeveel statushouders Drenthe moet huisvesten en de verdeling over de provincie.
Armoedebestrijding is geen taak voor de provincie, maar voor het rijk en gemeenten.
Niemand is voor vervuilende industrie, ook Sterk Lokaal niet! Maar beter dan industrie, en daarmee werkgelegenheid, te weren, is samen met de industrie te kijken wat ervoor nodig is om deze industrie schoner te maken.
Drenthe moet niet de ‘slaapprovincie’ van Drenthe worden, waar gepensioneerde randstadters de huizenprijzen opdrijven, maar Drenthe moet voor iedereen – dus ook wie hier geboren is — aantrekkelijk zijn om te leven, te wonen en te werken.